Vyskúšajte recept Masterchef Czech 2019 Kristíny Nemčkové. Táto čučoriedková torta je ľahká, svieža a plná vitamínov. Jej príprava nezaberie veľa času, je len nutné počítať s tým, že by mala nejlepšie do druhého dňa stuhnúť v chladničke. Čučoriedky sú v nej bez tepelnej úpravy, aby si zachovaly čo nejviac vitamínov, pretože sa zaraďujú medzi tzv.superpotraviny. Torta se dá pripraviť aj z iného ovocia, ako sú maliny, ostružiny alebo s použitím exotického ovocia (mango, marakuja).
Nepečená čučoriedková torta
■ príprava 30 minút + stuhnutie do druhého dňa v chladničke
■ 10-12 porcií
Suroviny:
Pre sušienkový základ (forma Ø26 cm)
250 g Čokoládových sušienok (napr. Opavia kolieska)
100 g masla
1 balíček vanilkového cukru
4 lyžice medu (alebo cukru)
Na krém
500 g čerstvých alebo zmrazených čučoriedok
250 ml smotana na šlehanie
250 ml tučného mäkkého tvarohu
250 ml kyslej smotany (najlepšie Creme Fraiche)
200 g smotanového syru (Philadelphia, Lučina alebo mascarpone)
2 vanilkové cukry
práškový cukor podľa chuti
kôra z 1/2 citróna
10-12 plátkov želatiny
Na šľahačku
250 ml smotany na šľahanie
100 g smotanového syra
cukor na dochutenie
šťava z 1/2 citróna
Na dekoráciu
čerstvé čučoriedky
Postup prípravy:
■ Na výkonnom mixéry rozmixujte najemno čokoládové sušienky a pridajte zmäknuté maslo, vanilkový cukor a med. Pripravte si formu na tortu s priemerom 26 cm, ktorú vymažte maslom a vyložte papierom na pečenie aj po stranách. Sušienkovú hmotu roztlačte rovnomerne na dno formy a odložte do chladničky na stuhnutie.
■ V miske si zmiešajte smotanový syr, tvaroh, kyslú smotanu, vanilkový cukor a najemno nastrúhanú kôru z 1/2 citrónu. Na strúhanie kôry doporučuje Kristína strúhadlo typu Microplane - "je jednoducho nejlepšie :)". Do krému pridajte cukor podľa toho, ako sú čučoriedky sladké. Vo vedľajšej miske vyšľahajte smotanu do tuhej šlahačky a stierkou postupne zapracujte do tvarohového krému. Tvarohový krém dajte do chladničky a pripravte si čučoriedky.
■ Čerstvé čučoriedky umyte, očistite stonky a rozmixujte ich na najjemnejšie pyré. Pokiaľ nemáte po ruke naozaj výkonný mixér, zmes preceďte cez sito a odstráňte očistené ovocné šupky.
■ Plátky želatíny namočte do misky s trochou studenej vody podľa návodu a nechajte ich niekoľko minút napučať. Rozmixované čučoriedkové pyré nalejte do hrnca a zohrejte na sporáku (nevarte!). Odstavte pyré z ohňa, pridajte vyžmýkanú napučanú želatínu a miešajte lyžicou, kým se želatína v pyré úplne nerozpustí. Vyberte krémový syr z chladničky a vmiešajte 3-4 polievkové lyžice krému do čučoriedkového pyré. Tým sa pyré ochladí, teplota pyré sa mierne priblíži teplote smotany a potom môžete ručným mixérom čučoriedkové pyré postupne vmiešať do smotany. Celý krém má typickú fialovú farbu čučoriedok. Hotový krém ochutnajte a podľa potreby dochuťte práškovým cukrom, môžete pridať aj niekoľko kvapiek citrónovej šťavy.
Pozn.: 1 balenie želatíny obsahuje 6 plátkov, ktoré vystačia na 500 ml krému. Na koláč budete potrebovať 10-12 plátkov želatíny.
■ Hotový krém nalejte do formy so sušienkovým základom a dajte do chladničky stuhnúť, najlepšie do druhého dňa.
■ Na druhý deň tortu ozdobte šľahačkou zmiešanou so smotanovým syrom, citrónovou šťavou a cukrom a posypte čerstvými čučoriedkami. Alebo koláč jednoducho ozdobte čerstvými čučoriedkami.
Autor receptu: Kristína Nemčková - Masterchef Czech 2019, Winner
Kristína si obľúbila japonskú ručne vyrobenú keramiku Made in Japan
„Japonská keramika Made in Japan na prvý pohľad zaujme svojím dizajnom, farbami a kvalitou. Všetko sa vyrába ručne, takže každý kus je originál. Zamilovala som si ich, pretože pozdvihujú úroveň akéhokoľvek stravovacieho servisu a môžete ich vidieť aj v reštauráciách. Vydržia poriadnu záťaž v reštaurácii aj doma a môžu sa dokonca umývať v umývačke riadu."