Cedidlá, sitká a lieviky

4 položiek celkom

Cedidlá, sitká a lieviky – vo vašej kuchyni nesmie chýbať

Cedidlá, sitká a lieviky sú základným kuchynským doplnkom (pozrite si nášho nákupného sprievodcu s 10 kuchynskými nevyhnutnosťami tu). Budete ich potrebovať pri rôznych kuchynských úlohách, takže si vyberte správne príslušenstvo, ktoré vyhovuje vašim potrebám.

Aký je rozdiel medzi cedníkom a sitkom?

Cedidlá aj sitká majú otvory, ktoré slúžia na odvádzanie tekutín z potravín po ich uvarení alebo umytí. Hlavný rozdiel medzi nimi je v tom, že cedník je zvyčajne väčšia nádoba v tvare misky s väčšími otvormi v stenách a na dne a často má nožičky, ktoré vám umožňujú vložiť ho do drezu. , zatiaľ čo sitko je zariadenie v tvare misky, ale s jemnou sieťovinou, často vybavené dlhou rukoväťou na jednom konci a malou na opačnej strane, takže ho môžete zavesiť nad hrniec alebo drž to. Malé sito sitka možno použiť na väčšiu filtráciu a na pyré. Napriek tomu sa oboje dá použiť na scedenie cestovín!

Na druhej stranelieviky sa používajú na vedenie tekutín alebo jemnozrnných látok do nádob s malými otvormi. Účelom použitia lievika je minimalizovať rozliatie počas premiestňovania kvapaliny do nádoby. Môžete použiť lievik na domáce šťavy (ako malinová šťava), tinktúry a likéry. Na plnenie domácich džemov do pohárov je možné použiť lievik so širokým hrdlom.

Ako vyčistím sitko ?

Čistenie sitka sa môže zdať ťažké, najmä ak je oceľová sieťka celkom jemná. Bude to jednoduchšie, ak zmiešate trochu teplej vody a niekoľko kvapiek prostriedku na umývanie riadu a namočíte sitko do kuchynskej misy na približne 15 minút. Potom ho opláchnite, aby ste odstránili všetku mydlovú vodu. Vyhnite sa však používaniu chlóru alebo bielidiel alebo extrémne horúcej vody, pretože môžu poškodiť nehrdzavejúcu oceľ a spôsobiť jej hrdzavenie. Okrem toho skúste sitko umyť hneď po použití, aby ste si uľahčili čistenie.

Čo by ste mali zvážiť pri kúpe cedníka alebo sitka?

Pri kúpe cedníka alebo sitka do kuchyne sa uistite, že beriete do úvahy nasledovné:

Materiál:

Bambus, plast a nehrdzavejúca oceľ sú len niektoré z materiálov používaných na výrobu cedníkov, sitiek alebo lievikov. Uistite sa, že materiál, ktorý vyberiete, je bezpečný pre potraviny, vysoko trvácny a odolný voči hrdzi. Nezabúdajte, že nekvalitný, lacný plast pri použití pri vysokých teplotách môže uvoľňovať škodlivé látky, a preto v Kulina ponúkame iba certifikované materiály bez BPA, bezpečné pre potraviny.

Veľkosť:

Zamyslite sa nad tým, koľko jedla zvyčajne varíte. Ak varíte veľa cestovín, pretože máte veľkú rodinu, alebo ak na večeru zvyčajne varíte veľké množstvo zeleniny, možno budete potrebovať väčší cedník.

Ak ste fanúšikom cestovín, môžete si pozrieť aj naše hrnce na cestoviny , ktoré sú vybavené zodpovedajúcimi cedníkmi, ktoré pojmú a odkvapkajú veľké množstvo cestovín. A ak vám záleží na svojom zdraví, možno vás zaujme aj naša ponuka parných hrncov a parných vložiek , ktoré vám pomôžu pripraviť zeleninu na pare – vďaka tomu si uchováte viac živín, ako keď zeleninu varíte vo vode.

Sieťka/diery:

Každý cedník alebo sitko má otvory rôznych veľkostí. Jemnejší typ sieťoviny možno použiť na mixovanie ovocia/zeleniny a má vysokú filtračnú funkciu. Cedníky majú väčšie otvory, takže ich nemôžete použiť napríklad na oplachovanie pohánkových krúp. Myslite na jedlo, ktoré zvyčajne pripravujete, a vyberte si doplnok, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám.

V Kulina nájdete široký výber špičkových cedníkov, sitiek, cedníkových lyžíc, lievikov, ako aj štrbinových lyžíc – všetko od renomovaných výrobcov ako Koziol, WMFa Joseph Joseph. Pozrite si nás!