Cukrárske nože

1 položiek celkom

Nože na pečivo – výborná pomôcka pri práci s vašimi koláčmi

Čo je to nôž na pečivo?

Nôž na pečivo je špeciálny druh kuchynského noža. Je dlhý a elegantný a dobre sa hodí na krájanie koláčov a pečiva.

Čím sa nôž na pečivo líši od ostatných kuchynských nožov?

Nasledujúce vlastnosti sú charakteristické pre nože na pečivo a sú vhodné na spracovanie koláčov a rôznych úloh pečenia:

  • Zúbkovaný okraj: Ideálne na úhľadné rezanie kôrok z pečiva. Pri porciovaní jemných koláčov a pečiva je užitočné drobné zúbkovanie.
  • Dlhá čepeľ pomáha pri prenášaní koláčov do rúry a z rúry, pri horizontálnom rezaní piškót a okrúhlych koláčov.
  • Široká čepeľ: Široká čepeľ je špeciálne navrhnutá na krájanie, delenie a servírovanie tortových základov a možno ju použiť na natieranie plniek, ako sú polevy a džemy.
  • Zaoblená špička: umožňuje jednoduché a bez poškodenia vyberanie koláčov a pečiva z misiek na pečenie.

Ako by sa mal nôž na pečivo brúsiť?

Vďaka neobvyklému tvaru čepele nie je možné nôž na pečivo brúsiť bežným brúskom na nože. Namiesto toho budete potrebovať keramickú honovaciu tyč, niekedy označovanú ako brúska. Aplikujte to takto:

  • Nájdite skosenú stranu noža. Nože so zúbkovaním majú vždy plochú a skosenú stranu. Budete brúsiť stranu, ktorá je skosená, pretože to je to, čo robí rez.
  • Nôž na pečivo sa musí nabrúsiť brúsením každej časti medzi zúbkovaním, preto bohužiaľ neexistuje žiadna skratka. Tento postup opakujte, kým nebudú všetky žliabky vybrúsené tak, že budete držať honovaciu tyč rovnobežne so skosením po celú dobu, pričom ju budete držať naplocho proti uhlu skosenej hrany.

Ak hľadáte ďalšie pomôcky na pečenie a zdobenie tort, pozrite si našu ponuku zdobiacich špajlí, tortových serverov a foriem na pečenie.

Ako sa starať o svoj cukrársky nôž?

Kuchynské nože sú dosť investíciou, takže ak chcete, aby vám váš nôž na pečivo vydržal veky, pri čistení a skladovaní nožov dodržiavajte tieto jednoduché pravidlá:

  • nože sú často vhodné do umývačky riadu, ale odporúčame čistiť nôž ručne, pretože umývacie prostriedky môžu poškodiť povrch oceľovej čepele
  • ak má nôž drevenú rukoväť, nedávajte ho do umývačky riadu
  • aby sa drevené rukoväte nevysušili, pravidelne ich olejujte ľanovým olejom alebo včelím voskom
  • nôž skladujte oddelene, aby sa čepele neotupili. Použite blok na nože alebo puzdro na nože
  • pravidelne brúste nôž