Po použití nôž umyte vodou a mäkkou špongiou s primeraným množstvom jemného čistiaceho prostriedku. Okamžite ho osušte mäkkou handričkou.tkaninaaby sa zabránilo korózii.
Nože by sa mali vždy umývať ručne, nie v umývačke riadu. Vysoké teploty, pri ktorých umývačka pracuje, ako aj rozpúšťadlá obsiahnuté v umývacích tabletách môžu poškodiť čepeľ aj rukoväť. K poškodeniu zvyčajne nedochádza náhle, ale umývačka riadu urýchľuje opotrebovanie čepele.
Ostré nože nielen uľahčujú prípravu jedla, ale zabezpečujú aj bezpečnosť v kuchyni. Preto vám prinášame užitočné tipy, ako sa správne starať o nože, vrátane umývania, skladovania, používania a, samozrejme, ostrenia.
Ako sa starať o nože: 3 základné pravidlá
- riadne ich umyť,
- bezpečne ich uskladniť,
- pravidelne ich bruste.
Kvalitné výrobky na umývanie nožov a riadu
- Bloky a stojany na nože sú ľahko dostupné, bezpečné a dobre chránia ostrie. Musíte však počítať s tým, že v kuchyni zaberú trochu miesta.
- Magnetické koľajnice umožňujú rýchly prístup k nožom a šetria miesto na kuchynskej linke, pretože sa dajú zavesiť na stenu. Nože však nie sú chránené pred prachom a mastnotou, ktoré sa môžu vyskytnúť v kuchyni.
- Vložky do zásuviek alebo ochranné rukávy sa hodí, ak máte miesto na nože len v zásuvke s ostatným kuchynským náradím alebo ak ich často prenášate. Nevýhodou ochranných puzdier je zdĺhavé vyberanie nožov z nich.
Najlepšie stojany na nože podľa recenzií zákazníkov
- Zameranie - všetky typy nožov možno naostriť rýchlo a jednoducho. Zároveň nebrúsi príliš tupé ostrie a je vhodnejší na pravidelné brúsenie ako na skutočné ostrenie nožov.
- Brousek - rýchlo ostrí čepeľ a je vhodný aj pre začiatočníkov. Nôž nabrúsi menej presne ako brúsny kameň.
- Brúsny kameň - umožňuje veľmi presné zaostrenie. Je vhodný na ostrenie všetkých typov nožov a má dlhú životnosť. Brúsenie pomocou brúsneho kameňa si vyžaduje určitú zručnosť a je časovo náročnejšie.
Najlepšie brúsky na nože a brúsky na nože podľa recenzií zákazníkov
Ako správne používať nôž
Správne používanie nožov je absolútne nevyhnutné pre ich dlhú životnosť. Krájanie by sa malo vykonávať len na vhodných povrchoch, ako sú drevené alebo plastové dosky na krájanie. Tie poškodia čepeľ len minimálne.
Zároveň nezabúdajte, že viaceré suroviny môžu poškodiť alebo otupiť ostrie. Napríklad citrusové plody alebo iné kyslé potraviny, ktorých kyselina môže narušiť povrch noža. Nôž by sa mal po krájaní okamžite opláchnuť.
Pravidelná údržba nožov
Pravidelne kontrolujte opotrebovanie a prípadné poškodenie nožov. Drobné poškodenia sa dajú opraviť brúsením, ale väčšie defekty sa opravujú veľmi ťažko a často sa nedajú opraviť.
Kedy si mám dať nôž odborne nabrúsiť?
Pravidelné profesionálne ostrenie výrazne predlžuje životnosť nožov. Vždy ho vykonávajte v nasledujúcich prípadoch:- Ak je nôž veľmi tupý a bežné domáce brúsenie už neobnoví jeho ostrosť.
- Ak je nôž viditeľne poškodený.
- Bežným ostrením sa nôž nedá naostriť rovnomerne po celej dĺžke čepele.
- Aspoň raz ročne, aj keď nôž nevykazuje žiadne z vyššie uvedených ochorení.