1. Čistenie
- Nôž vždy umývajte ručne. Vysoké teploty a rozpúšťadlá používané v umývačke riadu urýchľujú opotrebovanie.
- Na umývanie používajte jemný čistiaci prostriedok a mäkkú špongiu, hrubé špongie a agresívne čistiace prostriedky by mohli poškodiť povrch čepele a rukoväte.
- Po okamžitom a dôkladnom umytí noža suchéaby sa zabránilo korózii.
2. Brúsenie
- Pri každodennom používaní sa odporúča nôž naostriť aspoň raz za dva týždne. Ak nôž používate len príležitostne, môžete ho brúsiť menej často. Raz ročne a vždy, keď čepeľ vykazuje deformácie alebo poškodenia, by ste mali nôž zveriť do rúk odborníkov.
- Na ostrenie používajte len vysokokvalitné objektívybrúsne kamene alebo vodné kamene - sú ideálne pre nože santoku.
- Na zabezpečenie optimálnej ostrosti udržujte pri brúsení uhol 15-20 stupňov.