V prvom rade treba spomenúť, že napriek svojmu názvu nie sú keramické panvice vlastne úplne keramické. Sú vyrobené z kovu (zvyčajne z nehrdzavejúcej ocele s hliníkovým jadrom) a majú len nepriľnavý keramický povrch na báze oxidu kremičitého. Ide o jednu z najbežnejších zlúčenín, ktoré sa nachádzajú v prírode a v našom každodennom živote, je napríklad súčasťou piesku alebo pôdy, obsahujú ho niektoré huby a je tiež neoddeliteľnou súčasťou skla alebo keramiky.
Keramické panvice sú zvyčajne o niečo ťažšie a všeobecne menej nepriľnavé, ak chcete pripravovať jedlo úplne bez tuku. Neobsahujú však PFOA a PTFE. V porovnaní s tradičnými nepriľnavými povrchmi sú tiež odolnejšie voči poškriabaniu a zvládajú vyššie teploty. Napriek tomu je pri ich používaní dôležité dodržiavať dodržiavať určité pravidlá.
Porovnajme
Keramické panvice vs. iné nepriľnavé panvice
- Najprv sa rozhodnite, čo budete v keramickej panvici pripravovať najčastejšie, a potom si vyberte tvar, hĺbka a veľkosťktorý vám najviac vyhovuje.
- Vyberte si panvicu, ktorá má dobrá tepelná vodivosť, ktorá zabezpečuje rovnomerné rozloženie tepla a zabraňuje popáleniu. Často ide o panvice s hliníkovým alebo medeným jadrom.
- Nezabudnite kontrola kompatibility s rôznymi typmi varných dosiek, najmä ak varíte na indukcii.
- Uistite sa, že panvica je ergonomická a tepelne izolovaná rukoväť.
- Funkčné vlastnosti sú nevyhnutné, ale nezabudnite na dizajn - So štýlovým náčiním je varenie jednoducho jednoduchšie.
- Nezabudnite, že keramická panvica nevydrží večne a po čase ju bude potrebné vymeniť. Preto si vyberte ideálny pomer "výkonu a ceny".
- Hľadajte keramické panvice, ktoré majú vvysoký počet skvelých recenzií.
Kvalitné keramické panvice
Ako používať keramické panvice
Pred prvým použitím panvicu umyte teplou vodou a mäkkou špongiou s jemným čistiacim prostriedkom a potom ju dôkladne vysušte. Výrobcovia odporúčajú povrch panvice jemne potrieť trochou oleja.
Pri príprave jedla používajte len náčinie z mäkkých materiálov, ako je drevo, silikón alebo plast, aby ste nepoškriabali keramický povrch. Úplne sa vyhnite kovovému náčiniu.
Keramické panvice sa najlepšie používajú pri stredných teplotách, ale znesú aj vysoké teploty. Vyhnite sa rýchlym zmenám teploty, napríklad nikdy nedávajte horúcu panvicu do studenej vody.
Ako čistiť keramické panvice
Hoci je ručné umývanie podstatne šetrnejšie, mnohí výrobcovia uvádzajú, že keramické panvice možno umývať v umývačke riadu. Nezabudnite, že panvica musí byť pred uskladnením dokonale suchá. Úplne sa vyhnite abrazívnym čistiacim prostriedkom a drsným hubkám, ktoré môžu narušiť povrch.
Keramické panvice skladujte tak, aby ste nepoškriabali ich povrch. Preto ich buď uložte samostatne do kuchynských skriniek, alebo ich zaveste, ak bojujete o miesto v kuchyni, použite stojany alebo panvice vyložte podložkami.
Ak vaša keramická panvica stráca svoje nepriľnavé vlastnosti, môžete na nej dočasne variť na tuku, ale je dobré začať hľadať novú.
Nemecký výrobca panvíc WMF sa špecializuje na vysokokvalitné nepriľnavé panvice, ktoré sú známe najmä svojou vysokou odolnosťou.
Ďalšia nemecká značka, Fissler, ponúka keramické panvice, ktoré spájajú tradičné remeselné spracovanie s inovatívnymi technológiami.