Panvice na lievance: prečo ju potrebujete a ako si vybrať tu správnu

Sladké, nadýchané, ešte horúce lievance s ovocím, jogurtom, poliate javorovým sirupom alebo veľkou kopou šľahačky, posypané škoricou alebo vanilkovým cukrom... Aj vy cítite tú víkendovú rannú pohodu? Správna panvice na lievance vám prípravu týchto kultových raňajok výrazne uľahčí. Ako si vybrať správnu panvicu na lievance a prečo by rozhodne nemala chýbať vo vašom kuchynskom arzenáli? S naším sprievodcom neurobíte chybu.


1. Prečo špeciálna panvica na lievance?

5 DÔVODOV, PREČO SI ZAOBSTARAŤ LIEVANCOVNIK

  • Lievance budú jedna ako druhá v porovnaní s prípravou na bežnej panvici a môžete ich ľahko pripraviť niekoľko naraz.
  • Vďaka nepriľnavému povrchu si môžete byť vždy istí dokonalým výsledkom bez pripálenia.
  • Kulina pre vás vyberá značky, ktoré používajú zdravotne nezávadné materiály na podporu dokonalého chuťového zážitku a zachovanie skvelých vlastností na dlhé roky.
  • Všestranné použitie: na lievancovej mriežke nemusíte pripravovať len lievance, ale môžete ju použiť aj na prípravu dokonalých volských ok, zemiakových placiek alebo dokonca malých omeletiek.
  • Úsmevy na tvárach vašich detí budú s lievanci so smajlíkmi ešte väčšie.

Či už máte deti, alebo si chcete zaspomínať na svoje bezstarostné roky, lievancovu panvicu musíte mať v kuchyni. Ak chcete dosiahnuť dokonalosť, namiesto bežnej panvicekvalitný lievancovnik zaručuje dokonalý vzhľad a chuť pripravovaných pochúťok a tiež výrazne urýchľuje a uľahčuje varenie.





ČO TREBA ZVÁŽIŤ PRED KÚPOU PANVICE

  • Typ varnej dosky - varíte na plyne, keramike alebo indukcii? Uistite sa, že si panvica bude rozumieť s vaším sporákom.
  • Použité materiály - oceľová panvica vám vydrží roky, titán je ľahký a takmer bezúdržbový a hliník bude horúci v okamihu.
  • Nepriľnavý povrch - ak nechcete mať namiesto pekných bochníkov kúsky roztrhaného cesta, vždy si vyberte kvalitnú panvicu s nepriľnavým povrchom.
  • Veľkosť - môžete si vybrať zo širokej škály rôznych veľkostí panvíc, na ktorých ľahko pripravíte až sedem lievancov naraz, pričom špecialitou sú panvice poffertjes, ktoré umožňujú pripraviť až 30 mini lievancov naraz.

Najlepšie panvice na lievance podľa recenzií zákazníkov

2. Aký materiál si vybrať?

Liatina, titán, oceľ alebo hliník - nie je vždy jednoduché vybrať správny materiál panvica na vyprážanie. Preto sa oplatí vedieť, ako sa použité materiály líšia svojimi vlastnosťami, aby ste boli s výsledkom vždy čo najviac spokojní.


Ocelové pánvičky na lívance

Oceľové panvice na lievance

Oceľ vyniká najmä svojou odolnosťou a schopnosťou viesť teplo pomerne rovnomerne. Pri správnom používaní a údržbe sa oceľová panvica na palacinky stane vašim pomocníkom na celý život.

Pred prvým použitím oceľ riadne vypáľte a vedzte, že pri každom ďalšom použití sa vlastnosti ocele zlepšujú a panvica získa prirodzené nepriľnavé vlastnosti bez pridania chemických látok na povrch. Navyše vám to dáva ďalší skvelý dôvod, prečo si každý deň vychutnávať hriešne dobré lievance - pomáhate svojej panvici!

Výhody a nevýhody oceľových panvic na lievance

Výhody

  • Vysoká odolnosť a pevnosť
  • Rovnomerné vedenie a uchovávanie tepla
  • Prírodný nepriľnavý povrch, ktorá sa časom len zlepšuje
  • Vhodné aj na indukciu - Oceľ možno použiť na akýkoľvek typ varnej dosky
  • Dlhá životnosť - oceľová panvica (ako dobré víno) nestarne, ale dozrieva

Nevýhody

  • Môže sa umyvať len ručne, oceľová slučka neuškodí
  • V prípade nedostatočnej údržby môže hrdzavieť

Hliníkové formy na lievance

Pevné hliníkové panvice na lievance majú skvelé vodivé vlastnosti, rýchlo sa zahrievajú a dobre vedú teplo presne tam, kde ho potrebujete.

Keďže si však hliník sám o sebe nerozumie s potravinami, hliníkové panvice sa dodávajú s nepriľnavou vrchnou vrstvou, aby obracanie lievancov nebolo nočnou morou. Hliníkové formy na lievance sú ľahké a ľahko sa s nimi manipuluje.

Nadpis blok s obrázkem VPRAVO

Výhody a nevýhody hliníkových panvíc

Výhody

  • Nízka hmotnosť - pohodlie pri manipulácii
  • Vhodné aj na indukciu - možno použiť na indukčnej varnej doske
  • Rovnomerné vedenie tepla na celom území
  • Kratší čas zahrievania - hliník je pripravený na okamžitú akciu
  • Cenovo dostupnejšie v porovnaní s inými materiálmi

Nevýhody

  • Väčšia náchylnosť na poškriabanie nepriľnavé vrstvy
  • Lacné modely sa môžu časom jednoduchšie deformovať a ohýbať


Litinové pánve na lívance

Liatinové panvice na lievance

Liatinový riad sa stane nesmrteľnou súčasťou každej dobrej kuchyne. Je ťažký, pevny a bez problémov odolá naozaj extrémnym podmienkam.

Liatinovú panvicu môžete používať na plyne, elektrine aj indukcii a nemusíte sa obávať ani jej položenia na otvorený oheň alebo gril. A ak sa jedného dňa náhodou prejedíte palaciniek (s čím nepočítame), môžete liatinovú panvicu použiť aj v rámci nutnej sebaobrany alebo ako fitness pomôcku.

Výhody a nevýhody liatinových panvic na lievance

Výhody

  • Vydrží pre ďalšie generácie- liatina je prakticky nezničiteľná
  • Vynikajúce tepelné vlastnosti - horúci, dlho vydrží a vďaka hrubým stenám a dnu vedie teplo dokonale rovnomerne
  • Čiastočný nepriľnavý povrch - je potrebné malé množstvo tuku, ale používaním sa nepriľnavosť mierne zvyšuje

Nevýhody

  • Náchylné na hrdzavenie - liatina nie je priateľom vody, preto ju okamžite dôkladne vysušte a neumývajte v umývačke riadu.
  • Vyššia hmotnosť - ruku na srdce, nebude to ako hranie sa s papierom


3. Hlavné kritériá pre výber lievancovnika

Možno už tušíte, že lievancovnik si zaslúži miesto vo vašej kuchyni. Aké sú zlaté pravidlá, ktorými sa treba riadiť pri jeho výbere?


3.1 Nepriľnavosť!

Roztrhané lievance a spálené kúsky cesta? Neprijateľné! Kúpite si špeciálnu panvicu, len aby ste mohli dosiahnuť výsledok. dokonale guľaté, nadýchané lievance. Nepodceňujte svoje požiadavky a hľadajte panvicu, ktorá nepokazí vaše úsilie o prípravu pokrmov.

  • Ako sme uviedli vyššie, oceľová panvica si po správnom vypálení a každom ďalšom použití vytvorí prirodzene nepriľnavý povrch.
  • Ak nechcete čakať, môžete siahnuť po kvalitnej panvici na lievance vyrobenej z hliníka s nepriľnavým povrchom, ktorý zaručuje výsledok bez pripálenia, ale je náchylnejší na poškriabanie.
  • Na druhej strane, liatinová panvica vydrží celé generácie, ale jej nepriľnavosť je často potrebné podporiť trochou tuku.

Nepřilnavost

Náš tip:
"Nepoškriabeš" alebo náčinie na citlivé varenie
->
Image
Kuchynské náradie na všetky povrchy
Vyberte si zo širokej ponuky silikónových, plastových a drevených panvíc, naberačiek, špachtlí alebo špachtlí, ktoré nepoškodia povrch vašej novej panvice!

Vysokokvalitné obracačky a špachtle

Na velikosti záleží

3.2 Na veľkosti záleží!

Na panvici môžete pripraviť napríklad 3 väčšie lievance, 7 menších alebo dokonca 30 miniatúrnych! Záleží len na vás, akú veľkosť uprednostníte.

Ale čo si budeme hovoriť, spotreba cesta na panvicu a celková "bohatosť" na tanieri je plus mínus podobná a ide skôr o estetický a čisto subjektívny dojem. A v neposlednom rade ide o to, koľko nedočkavých stravníkov si na svojej porcii pochutí.

3.3 Varíte na plyne, elektrine alebo indukcii? Uistite sa, že panvica je vhodná pre vašu varnú dosku!

  • Nie každá panvica je vhodná na indukciu, preto buďte opatrní a vyberajte panvice z feromagnetického materiálu - z nehrdzavejúcej ocele, liatiny, ocele atď.
  • Okrem indukčných varných dosiek sa nemusíte toľko obávať, väčšina lievancovnikov si poradí s plynovými, sklokeramickými a elektrickými varnými doskami.

Elektřina nebo indukce?

Jeden dobry lievancovnik stačí: stavte na dôveryhodné značky

Na trhu je nespočetné množstvo výrobcov kuchynského vybavenia a mnohí z nich ponúkajú panvice. Jednotlivé značky sa líšia nielen cenou, ale aj kvalitou. Ak hľadáte zariadenie, ktoré vám bude slúžiť dlhé roky, počítajte s o niečo vyššou cenou, ale panvica na lievance sa vám odmení bezkonkurenčnou odolnosťou. V Kuline vyberáme osvedčené značky, ktoré sami kupujeme a používame.

Image
Ale!
Lievancovnik alebo panvica na palacinky?

Ak si nepotrpíte na dokonalý tvar lievancov alebo ak uprednostňujete tenké palacinky a len občas si doprajete kysnuté lievance, skúste sa poobzerať po panvici na palacinky.

Špeciálne panvice na palacinky nemajú delené dno, takže umožňujú vytvárať veľké palacinky a omelety. Môžete na nich však pripraviť aj menšie lievance, hoci musíte počítať s tým, že ich tvar často nebude pravidelný a pri výrobe viacerých lievancov naraz môže cesto z kusov vytekať.

Tak či onak, ani jedna z týchto špeciálnych panvíc sa v kuchyni nestratí. Náš podrobný sprievodca vám pomôže pri kúpe panvice na palacinky.

Náš tip
Prečítajte si Tiež
->
Image
Mriežka na palacinky - odborný poradca
Ak chcete popri palacinkách vyskúšať aj tenké francúzske palacinky, nemala by vám v kuchyni chýbať špeciálna mriežka na palacinky. Na čo sa zamerať pri jej výbere?
ČASTO KLADENÉ OTÁZKY
Často kladené otázky pri snívaní o palacinkách
Aký je rozdiel medzi palacinkou a lievancom?
Palacinka je tenká väčšia placka z cesta, ktoré sa skladá z múky, mlieka a vajec. Lievanec má menší priemer a je nadýchanejšia ako palacinka, čo je spôsobené použitím droždia alebo prášku do pečiva.
Z akej múky sa pripravujú lievance?
Môžete použiť hladkú aj polohrubú múku, vhodná je aj jačmenná múka. Cesto z hladkej a jačmennej múky sa bude lepšie rozotierať, zatiaľ čo polohrubá múka bude menej hrudkovitá.
Ako pripraviť lievance bez droždia?
Sľúbili ste svojim blízkym na raňajky lievance, ale nedeľný budík zlyhal a vy nemáte čas na kysnuté palacinkové cesto? Nevadí, použite prášok do pečiva. Má síce tú známu kvasnicovú pachuť, ale ľahko sa jej zbavíte, ak časť mlieka v cestíčku nahradíte fermentovaným mliečnym výrobkom - napríklad jogurtom alebo kefírom.
Prečo sa lievance pripália?
Ak sa lítka prilepia na dno panvice, môžete skúsiť pridať do cesta trochu tuku (dobre funguje maslo alebo slnečnicový, repkový či kokosový olej). Ani to najlepšie cesto však neurobí zázraky, ak nemáte správnu lievancovu panvicu s nepriľnavým povrchom a dokonale rovným dnom.
Kedy obrátiť lievance?
Správny čas na obrátenie je vtedy, keď povrch cesta vyzerá trochu nafúknutý a začnú sa na ňom tvoriť malé bublinky.


Záverečné zhrnutie

Ráno si môžete dopriať lievancov (nielen) pre seba alebo celú rodinu.

  • Aby vás táto pochúťka nikdy nesklamala a aby ste sa nemuseli príliš namáhať, vybavte sa lievancovou panvicou, na ktorú sa cesto neprilepí. Vyberajte panvice z hliníka, ocele alebo liatiny.
  • Nezabudnite na kompatibilitu s varnou doskou, najmä ak varíte na indukcii.
  • Pokiaľ ide o veľkosť, vyberte si čisto podľa vašich preferencií a počtu stravníkov.