Nože na lososa

2 položiek celkom

Nože na lososy – pripravte si veľkú rybu bez toho, aby ste ju poškodili

Je nôž na losos niečo, čo potrebujem v kuchyni?

Filetovanie, krájanie a sťahovanie väčších rýb, ako je losos, tuniak alebo merlúza, si vyžaduje použitie špeciálneho noža, takže ak pravidelne pripravujete tento druh rýb, môže byť dobrý nápad kúpiť si poriadny nôž na lososa. Tento typ noža má tenkú, pružnú a ostrú čepeľ dlhú asi 30 cm , ktorá sa dá ľahko vkĺznuť medzi kožu a mäso ryby bez toho, aby sa roztrhla alebo roztrhla, ako to môže byť pri použití bežného kuchárskeho noža alebo noža na chlieb.

Nôž na losos je tiež ideálny na krájanie ultratenkých plátkov údeného lososa, pretože štruktúra čepele zabraňuje prilepeniu surových rýb.

Aký je najjednoduchší spôsob, ako odstrániť kožu z lososa?

Kožu z lososa je možné opiecť na rozpálenej panvici do chrumkava a je chutná, ak však potrebujete lososa nafiletovať, postupujte podľa pokynov nižšie:

  • Odstráňte kosti z lososa. Losos zvyčajne pred predajom nasekajú na kúsky a vykostia ho obchodníci s rybami, ale opätovnou kontrolou sa uistite, že losos neobsahuje špendlíkové kosti. Špendlíkové kosti budú odkryté pre jednoduché odstránenie, ak položíte lososa nadol cez okraj misky.
  • Položte lososa kožou nadol na dosku na krájanie
  • Medzi kožou a mäsom urobte malý zárez a medzi kožu a dužinu vložte lososa alebo iný ostrý nôž. Rybu držte pevne za kožu, nakloňte nôž smerom ku koži a pomaly zasuňte nôž medzi kožu a mäso.
  • Otočte nôž tak, aby bol rovnobežne s reznou doskou a jednou rukou pevne držte kožu lososa, druhou prerežte mäso z lososa v opačnom smere, čím sa koža lososa oddelí od mäsa lososa. Dbajte na to, aby ste nezarezali do dužiny príliš hlboko tak, že nôž držíte rovnobežne s doskou na krájanie, čo najbližšie k pokožke.

Nože na lososy sú skvelými pomocníkmi do kuchyne a ak sú to kvalitné nože, budú vám slúžiť roky. Sú vyrobené z prvotriednej nehrdzavejúcej ocele a zostávajú nehrdzavejúce a ostré po veľmi dlhú dobu. V Kulina nájdete nože na lososy prémiovej kvality od renomovaných značiek ako Zwilling a Wüsthof.

Ako sa starať o svoj nôž na lososa?

Kuchynské nože sú dosť investíciou, takže ak chcete, aby váš nôž na lososa vydržal veky, uistite sa, že dodržiavate tieto jednoduché pravidlá na čistenie a skladovanie nožov:

  • nože sú často vhodné do umývačky riadu, ale odporúčame čistiť nôž ručne, pretože umývacie prostriedky môžu poškodiť povrch oceľovej čepele
  • ak má nôž drevenú rukoväť, nedávajte ho do umývačky riadu
  • aby sa drevené rukoväte nevysušili, pravidelne ich olejujte ľanovým olejom alebo včelím voskom
  • skladujte svoj nôž na losos oddelene (ak je to možné, použite puzdro na nože)
  • pravidelne brúste nôž