Škrabky
Škrabky zeleniny – vo vašej kuchyni nesmie chýbať
Čo je to škrabka na zeleninu?
Škrabka na zeleninu je kuchynská pomôcka, ktorá sa používa na lúpanie ovocia a zeleniny. Vyznačuje sa čepeľou ostrou ako žiletka, ktorá sa kĺže po povrchu zeleniny, šetrne zoškrabuje šupku, pričom zanecháva vnútornú dužinu.
V Kulina vám poskytujeme škrabky na zeleninu od renomovaných značiek ako Victorinox, WMFa Joseph Joseph.
Na čo sa používa škrabka na zeleninu?
Škrabky na zeleninu sa používajú nielen na odstránenie šupky zo zeleniny, ako sú zemiaky, mrkva, baklažán, manga či maslová tekvica.
Možno ich použiť aj na holenie tenkých plátkov čokolády alebo syra a na krájanie zeleniny na pásiky, ktoré možno použiť ako zeleninové cestoviny alebo do šalátov.
Bežná zelenina, ktorá sa často šúpe, zahŕňa zemiaky, mrkvu, uhorky, cuketu, jablká a hrušky. Pamätajte však, že nie každá zelenina vyžaduje šúpanie a niektoré, ako napríklad repa alebo sladké zemiaky, môžu byť ešte výživnejšie, keď sú varené a konzumované so šupkou.
Aké sú rozdiely medzi Y-Pe a bočným škrabkou?
Lupačka v tvare Y dostala svoje meno podľa toho, ako je tvarovaná. vyzerá to ako písmeno Y. Má dlhú, rovnú rukoväť s čepeľou, ktorá je na konci mierne zahnutá. Čepeľ, ktorá je často vyrobená z nehrdzavejúcej ocele, má rovnú, ostrú hranu, ktorá sa ku koncu mierne krúti. Keďže čepeľ sa ľahko prispôsobuje tvaru produktu a malý ohyb na konci pomáha odstraňovať akékoľvek škvrny alebo oči, škrabky Y sú vynikajúce na šúpanie zeleniny, ako sú zemiaky a mrkva.
Na druhej strane čepeľ bočnej škrabky je rovnobežná s rukoväťou a šúpe zeleninu zboku. Čepeľ je často zúbkovaná alebo zúbkovaná, vďaka čomu je ideálna na šúpanie zeleniny s odolnou šupkou, ako je tekvica alebo tekvica. Obsluha vyžaduje o niečo viac úsilia ako Y-šúpací stroj, pretože čepeľ je kolmá na rukoväť a je ťažšie sa pohybovať v zákrutách.
Ak radi jete zeleninu, možno vás bude zaujímať aj náš výber kuchynských strúhadiel a krájačov, elektrických sekačiek a strúhadiel a kuchynských robotov.