Sekáčiky na mäso
Sekací nôž – váš výkonný kuchynský nástroj
Čo je to sekáčik a na čo všetko môžete sekáčik použiť?
Sekáčik je obrovský nôž pripomínajúci sekeru s pravouhlou čepeľou. Aj keď sa to môže zdať nepríjemné, akonáhle ho začnete používať, budete ho dvíhať rovnako často ako váš kuchársky nôž. Jeho silná viacúčelová čepeľ môže byť použitá na:
- štiepanie veľkých kusov mäkkých kostí
- sekanie cez veľké kusy mäsa
- krájanie veľkej zeleniny, ako je tekvica, kapusta alebo tekvica
- krájanie všetkých druhov zeleniny
- drvenie strúčikov cesnaku
- filetovanie rýb
- naberanie nasekaných ingrediencií a ich prenášanie do hrnca, panvice alebo woku
Koľko druhov sekáčových nožov existuje?
V Kulina nájdete výber prémiových sekáčikov od svetoznámych značiek ako Wusthof a Zwilling. Výber správneho sekáčika je kľúčový a závisí od úlohy, ktorú by ste chceli vykonávať najčastejšie, a ingrediencií, ktoré s ním chcete pripravovať. Existuje niekoľko druhov sekáčikov, ktoré si môžete kúpiť, s čepeľami rôznych tvarov a veľkostí a každý z nich má svoje vlastné charakteristiky.
- Sekáčik na mäso
Sekáčik na mäso je kulinársky nástroj, ktorý sa používa na prerezanie veľkých porcií mäsa, šliach a kostí. Sekáčik možno použiť na spracovanie mäkších kúskov mäsa, ako aj na sekanie kostí, chrupaviek a šliach. Bez námahy si poradí s hovädzím mäsom, ošípanými a rybami a zvyčajne sa používa na delenie pečienky a hydiny.
- Čínsky sekáčik
Veľké nože známe ako „čínske sekáčiky“ sa vo všeobecnosti používajú v čínskej kuchyni, ale sú vhodné na rôzne formy domácej kuchyne. Vyznačujú sa širokou čepeľou s mäkkými krivkami a zaobleným ostrím. Zistíte, že každý deň siahate po čínskom sekáči, aby ste nasekali, nakrájali, nakrájali na kocky a nasekali všetky ingrediencie pre svoje obľúbené jedlá.
- Sekáčik na zeleninu
Sekáčik na zeleninu – veľký štvorcový nôž s veľmi širokou čepeľou – je ideálny na krájanie veľkej zeleniny, ako je kapusta, sekanie tvrdej zeleniny, ako je mrkva, cibuľa a zeler, ale aj mäkšie ako paradajky.
Ako sa starať o svoj sekáčik?
Kuchynské nože sú dosť investíciou, takže ak chcete, aby vám sekáčik vydržal veky, pri čistení a skladovaní nožov dodržiavajte tieto jednoduché pravidlá:
- nože sú často vhodné do umývačky riadu, ale odporúčame čistiť nôž ručne, pretože umývacie prostriedky môžu poškodiť povrch oceľovej čepele
- ak má nôž drevenú rukoväť, nedávajte ho do umývačky riadu
- aby sa drevené rukoväte nevysušili, pravidelne ich olejujte ľanovým olejom alebo včelím voskom
- nôž na šunku skladujte oddelene, aby sa čepele neotupili. Použite blok alebo stojan na nože alebo puzdro na nože
- pravidelne brúste sekáčik pomocou brúska na nože -
- použite dosku na krájanie , ktorá je vhodná na nože a je dostatočne veľká, aby sa do nej zmestila šunka, ktorú chcete krájať